„A Gestalt terápia viszonya a trauma fogalmához” című esszét is elolvashatjátok a 2023. szeptemberében megjelent (és már második kiadásában elfogyó) Trauma Kaleidoszkópban, amely áprilisban Nyírő Gyula díjat kapott! A Nyírő Gyula (nívó) díjat a Magyar Pszichiátriai Társaság 1983-tól adományozza évente a legjobb pszichiátriai témájú kézikönyv, monográfia szerzőjének vagy szerkesztőjének. Idén a Trauma Kaleidoszkóp kapta ezt a díjat, amely egy (nem csak nálunk, de itt különösen) példátlan összefogás eredményeképp született meg a szerkesztők – Árkovits Amaryl, Varga S. Katalin, Terenyi Zoltán gondozásában. 

A könyv 70 magyar szerző esszéiből áll. Az első részben a trauma elmélet alakulását, és annak tágan értelmezett (nem csak pszichoterápiás) jelenkori szemléletét mutatja be. A második részben, egységes szerkesztési elvek alapján, esetbemutatással, verbatimmal, gyakorlatilag az összes Magyarországon elérhető terápiás modalitás bemutatásának és annak traumához való viszonyának ad teret, ezek között szerepel a Gestalt terápia is – Mondok Árpád Gestalt terapeuta, szupervizor írásaként. A harmadik részben olyan speciális színterek (pl. születés, iskolai bántalmazás, szenvedély betegek, LMBTQ, menekültek etc.), érzékeny helyzetek leírása szerepel, amelyben sorsszerű a traumatizált kliens háttere, kontextusa. Az szövegben jelölt szakirodalmi hivatkozásokból az egyes esszék végén részletes szakirodalom felsorolás található.

Az inkább lexikon méretű könyv ajánlott segítő foglalkozásúaknak, terapeutáknak, ahogy túlélőknek és hozzátartozóiknak is. Akár az elméleti háttér erősítésére, megértést vagy épp kézzelfogható eszközöket keresve. Közben támogatja a szembesülést, hol is van épp az olvasó az érzelem szabályozásban, feldolgozásban. Terapeuták számára minden oldal kincsestár. Ne lepődj meg, ha nem megy egy szuszra, inkább próbáld lélegzetről lélegzetre, keresve saját ritmusodat, ahogy a traumafeldolgozás folyamata során is.

A 2023 októberi író-olvasó találkozón készült felvételen keresztül betekintést nyerhettek a zeneterápia, művészetterápia, EMDR, szociálpszichológia és persze, a Gestalt-terápia nézőpontjába (5:58, 34:34, 53:31, 59:07) a traumához kapcsolódóan.: https://www.youtube.com/watch?v=JvrLuz_ZFjk

Bővebben : https://orioldbooks.com/termek/trauma-kaleidoszkop/

Mondok Árpád összefoglalóját olvashattátok.

Közelgő programok

27 szeptember 2024
szeptember 27 - november 23
1124 Bürök utca 10, Bürök utca 10
Budapest, 1124
189.000Ft.

Mielőtt mennél...

Ha szeretnél időben értesülni Gestaltos hírekről, eseményekről, itt feliratkozhatsz: