Gestalt terápia

A Gestalt felfogás értelmében a mentális jóllét egyik legfontosabb része, hogy  az egyénnek a világgal rugalmas, kreatív, megelégedett és növekedésre képes kapcsolata legyen. Ideális esetben ez a kapcsolat egy kreatív és összehangolt alkalmazkodás a környezet folyamatosan változó körülményeihez.

A Gestalt irányzatban ugyanakkor nagy jelentősége van az „itt és most” történésének. A klienssel való munkában fókusz tehát a jelenen van, azon, ami éppen történik a terápiás térben vagy a csoportban, vagy a szervezetben. Mivel az energia és az érzelmi töltés a jelenben a legnagyobb, így a felismerés vagy tanulás az átélésen keresztül tud hatékonyan megvalósulni. 

A Gestalt megközelítés tehát támogatja a kliens jelen központú, személyes tapasztalati tanuláson alapuló változási folyamatát, annak érdekében hogy minél hatékonyabban és rugalmasabban tudjon alkalmazkodni saját egyéni módján a környezet komplexitásához,  megtartva és tisztelve a kliens szabadságát abban, hogy maga válassza meg ennek ütemét és irányát, olyan módon ahogyan az leginkább szolgálja saját maga és a környezete kiteljesedését. 

A Gestalt terápia lényeges és megkülönböztető eleme a kísérletező attitűd, és a testtudatosság előtérbe helyezése. 

A MAG tagsággal rendelkező Gestalt terapeuták listáját itt találod. 

Szerző: Stefany-Tóth Judit

Fritz PERLS (1893-1970) szakmai pályafutása orvosi, pszichiátriai és pszichoanalitikus kiképzéssel indult. Bár több éven át dolgozott a Freud-féle pszichoanalitikus technikával, sem a módszer, sem Freud elmélete nem ejtette úgy rabul, mint a humanisztikus pszichológiai elveket hirdető neurológus, Kurt Goldstein tanai.

Amikor Perls a fasizmus miatt családjával Dél-Afrikába, majd Amerikába emigrált, – és így fizikailag is távol került az ortodox pszichoanalitikus köröktől – egyre inkább eltávolodott Freud tanaitól, és elkezdte megfogalmazni a saját pszichológiai nézeteit, és kidolgozni a saját terápiás módszerét.

Perls Amerikában szellemi értelemben hazatalált, hiszen az ott egyre népszerűbbé váló humanisztikus és egzisztenciális pszichológia a sajátjához nagyon hasonló emberképet hirdetett. Perls ebben a közegben – jóllehet pszichoanalitikus alapokon, de erőteljes Gestalt és humanisztikus pszichológiai hatásra – formálta egyre pontosabbá terápiás elméletét és terápiás technikáját. Szakmai bázishelyéül a humanisztikusok fellegvárát, a kaliforniai Esalen Intézetet választotta, ahol egyéni és csoport-terápiát folytatott, és Gestalt-terapeutákat képzett. Ebből a műhelyből kerültek ki azok a tanítványai, akik napjainkra világszerte – így hazánkban is – ismertté tették, és a gyakorlatban is meghonosították a Gestalt terápiát.

Közelgő programok

27 szeptember 2024
szeptember 27 - november 23
1124 Bürök utca 10, Bürök utca 10
Budapest, 1124
189.000Ft.

Mielőtt mennél...

Ha szeretnél időben értesülni Gestaltos hírekről, eseményekről, itt feliratkozhatsz: