2022/03/05 EAGT elnökségi ülés. Mondok Árpád szubjektív beszámolója.

A megszokott márciusi EAGT board találkozó, ahol az NOGT képviselők, az EC és a bizottságok (committee) beszámolnak a fejleményekről. Hibrid meeting 20en vagyunk online, 13an Barcelonában. Ez az első ilyen alkalom. Checkin kör. Próbálok rájönni, vajon mi dönthetett ki megy el személyesen, úgy tűnik valamennyire a földrajz, bár az EC tagok majd teljesen személyesen vannak jelen.

Az egyik első bejelentkezésben megtudjuk, hogy Sean Gaffney (NY/US) ma reggel elment közülünk. Egy perc csönd.

Meglepve hallom, hogy az ukrán kolléga Eugene Kolesnikov Budapestről jelentkezik be. Elszorul a mellkasom ahogy az orosz bejelenkezést hallom. Nehéz érzések. A háború lenyomata tapintható. A kör végén Eugene kapja meg újra a szót. Az első Gestaltos, akit dohányozni látok az ülésen. A családjával van itt, szerencsére laknak itt rokonai. Ahogy beszél a városokról, ahol dolgozott, bennem azok a képek jelennek meg amiket napok óta látok a hírekben. Jelenleg online ad krízis támogatást, akiket elérik. Sok kolléga praxisa megállt és nem tudni, mi lesz később. Megszólítja Masát/Mariát (RU) akit ismer is. Dilemmák mindenütt. Például mi lesz ha visszamegy és otthon meglátják a soksok orosz pecsétet az útlevelében. Eddig nem volt különbség kivel működik együtt.. Egyre nehezebb sírás nélkül. Néma csend. Tudtam, hogy vannak itt ukrán kollégák, de nem tudtam, hogy ő is itt van. A csöndben végre megtudok szólalni. Itt vagyunk, ha úgy érzi talán tudunk segíteni.

Lassan elindul a megosztás. Sor kerül Masára is. Ő inkább a folyamatokról beszél. Arról, hogy mindez nélkülük történik, nem ők döntöttek erről. A környező országok hasonlóan. Valahogy ahogy távolodunk megneveződik a szégyen. Egyre több a kérdés az Masához. Lassan az is felmerül melyik ország mit tesz és mire is van szüksége most kollégáknak. Többen felvetik, hogy a segítséghez tudásra is van szükség. Joanna felhívja a figyelmet, hogy ez nem sprint és nem a szégyen kompenzálása, hanem egy marathon aminek nem tudni a végét. Mi az amit az EAGT vagy a helyi NOGT keretén belül, szakmai alapon tudunk támogatásként adni. Maradjunk együtt (akik segíteni akarnak és tudnak). Fontos megtanulni, hogyan válasszuk le saját érzéseinket. És persze gondoskodni a folyamatos szupervízióról. A horvát kolléga felveti, hogy ne hozzuk be a politikát. (És azt meg hogy? Ez most a legfontosabb része a mezőnek és mindannyiunkat érint. Így vagy úgy.) Most itt van a személyes döntések ideje. Anélkül, hogy kizárnánk a mező egy részét és anélkül, hogy engednénk saját érzéseinknek, impuzusainknak. A krízis intervenció alapján a segítendőre figyelve. Eugene pontosan és pragmatikusan fogalmaz mire is van szüksége.

Szünet.

Most az alakul, hogy legyen egy központi hely (talán az EAGT weboldal, talán a Facebook, ahol a segítségre várók és a segíteni szándékozók kommunikálhatnak. Van aki támogatást ajánl annak aki a menekülteknek segít. Fontos gondoskodni tolmácsról. Kialakul egy beszélgetés, mi az ami EAGT támogatással alakulhat. Ma 7től két órás beszélgetés alakul a mostani résztvevők számára. Lehet hogy most megint megnyithatnánk az EAGT támogatási számlaszámá – ez GB döntést igényel. Meg is szavazzuk. Fontos hogy az HR&SR bizottság támogassa és koordinálja folyamatot. Szeptemberben 4 hely amúgy is megnyílik a bizottságban, de jelenlegi tagok is a közelben maradnak, megosztandó a tapasztalataikat.Joanna beszél arról mennyi féle írányban volt eddig is szükség a támogatásra. Számomra meglepő, hogy ebben a helyzetben az orosz származásúaknak is szüksége van segítségre, már most van akit személyesen támadnak, vagy azért meg segít ukránoknak vagy épp azért mert azonosítják az orosz rendszerrel. Nehéz megtalálni az azonos értéket képviselőket. Másképp mint nehéz most oroszként/belaruszként “európainak lenni”. Hogyan őrizhetjük meg inkluzivitásunkat (nyitottságunkat a befogadásra), anélkül, hogy az érzelmeink (félelem,fájdalom, düh) és az itélkezésünk (ők!) közénk és a másik közé állna.
Ebédidő.
Mivel több idő elment mint a tervezett, így az agenda megváltozik (nem lesz részletes státusz prezentáció a bizottságok és az EC részéről, csak a legfontosabb elemeket vázolják és aztán rátérünk a 2023as spanyol konferenciára.
Elfogadjuk a 2021es találkozónk összefoglalóját.

EC-elnök ezúttal nem írt reportot előre. Szeptembertől elkezdte újraszervezni az EC-t mint csoportot (lásd tavaly szeptemberi találkozónk). Egyeztették, milyen források állnak rendelkezésre és melyek a prioritások. Hogyan lehet a növekvő tagságot támogatni. Továbbra is együttműködünk az EAP-vel – EQF7 (see: https://europa.eu/europass/en/description-eight-eqf-levels).

NOGT (David): Ukrajna és Örményország mint új tagok. Közös tagsági szerződés kidolgozása.
EAGT terapeuta tagság: a régebben végzettek (veteránok) és a nem EAGT akkreditált intézetben végzetteknek fontos, hogy legyen pontosabb külön akkreditációs eljárás. A sharepoint, nem annyira jól működik mint előzőleg tervezett, még az akkreditált intézetben végzetteknek is lassan halad mégha az új applikációs rutin már gyorsabb, ahogy az újra akkreditáció is. (sic: az elmúlt években volt hogy 6-8 hónap volt amíg megérkezett az akkreditáció, most is cca. 3 hónap) EAGT szinten most is több mint 100igény vár több mint egy hónapja.
Sem a folyamat, sem a rendszer nem a legkifinomultabb – nem a hétköznapi emberek nyelvén beszél, így szakértelmet igényel. (lehet hogy a programozónak egyszerű, de vagy nem tudják neki pontosan elmondani, vagy ő nem tudja az interfészt az átlagember nyelvére fordítani::😊

Olaf (Treasury). Az új kincstáros, fél éve nem éri el közvetlenül a szervezet bank accountját…..(Berlinből egy Holland banknál). Azt érzem elvész a részletekben….Azt mindenestre látni mivel sokkal több az online találkozó, így több a megtakarítás is.

Ivana (Professional competencies&TS). A legtöbb új tagú bizottság. Az intézetek akkreditációja/újra akkreditációja most online zajlik, úgy tűnik jó tapasztalatokkal. Szoros a kooperáció a kutatási bizottsággal.

Michal (GPO) Jelenleg 10% a tagságnak. Hogyan lehetne közösséggé formálni, növelni a láthatóságot.

Christel (Complaints) 2ügy van folyamatban. 7év után lemond és Isabellt javasolja új vezetőnek. Veronica (Ethics) részt vesznek az akkreditációs folyamatban. Inkább támogató mint elfogadó, elutasító szerepben. Most az e-terápia integrálása zajlik. Megkeresik őket személyes (kliensekhez kötődő) etikai kérdésekkel is.

2023 szeptemberi madridi konferencia. Angel (a szervezők képviselője, a spanyol egyesület vezetője). Spanyolul jelentkezik, David fordít. A COVID nagyon megváltoztatta a szervezést. Például nincs biztosító aki vállalná egy esetleges lemondás költségeinek biztosítását. Fontos lenne az EAGTvel megegyezni az esetleges veszteség megosztásáról. (most jövök csak rá, hogy a meet-ben van cc valós időben, sőt script is, rengeteg nyelven!!! – bár magyarul épp nincs). Nehéz megfelelő helyet találni. 25 ajánlatot kértek 5öt tárgyaltak végig, úgy tűnik egy egyetem (NET) és egy hotel együtt tudja biztosítani amire szükség van. Elkészült a költségvetés is, beleértve a tolmácsokat, cateringet is. Jelenleg négyféle lehetőséget dolgoztak ki, cca 4-500 résztvevő jelenti a nullszaldót (a nagyterem 670embert tud befogadni). Mostanában kell a  költségvetés cca. 30%át kifizetni. A diákok számára kedvezményes részvételt terveznek és lehet hogy lesz hybrid esemény lesz, amihez az egyetem (ami online kommunikációra specializált) biztosítja a hátteret.
Elindul a beszélgetés, SWOT. A legrosszabb a veszteség, konferencia nélkül. Az 500 soknak tűnik, ha hybrid. Latinamerika csatlakozása kérdéses az időeltolódás miatt. Főleg ha nem a spanyol, hanem az angol az alapja a konferenciának (mégha lesz fordítás is (ami szintén költségnövelő tényező). Alakul a javaslat mit vállalhat az EAGT, 50%?, 10TEuróig? Vita bontakozik ki. Arról is, hogy lehet dönteni, ha a költségvetés nem ismert. Hogyan lehet egyszerre fairnek lenni (eddig pozitív mérleggel zártak a konferenciák) és elismerni pl. a COVID által generált megnövekedett kockázatokat. Még az is felmerül, mi van ha máshol less a konferencia, ahogy a program is, ami szintén befolyásolja a részvételi hajlandóságot/lehetőséget. A javaslat, hogy halasszunk most el a döntést.
Megszavazzuk.

Joanna (HR&SR) Krízis támogatás, Görögorszában és Latinamerikában, jelenleg 30önkéntessel. A Fehérorosz project (a 2018as konferenciával indulva) jelenleg áll. Az eredeti terv, a szexuális felvilágosítás keretein belül, műhelyeken tartani. Végül 4 műhely volt online, a COVID miatt és persze a tüntetések utána, mivel a kormány leállította az internetet, ez a folyamat elakadt. Az is látszik, hogy az EAGT hírlevélben megjelenő segítség kérésekre nincs válasz. (sic. Továbbra sincs visszajelzés, ki is olvassa, ha egyáltalán…köszönhetően a formátumnak is).
Jelenleg minden hónap 8.án peer szupervíziós csoport van az önkénteseknek online. Ivana (Professional competencies) Kompetencia kérdőív. Az eredetileg olasz kérdőívet angolra fordították és validálták. Ez ment ki januárban az EAGT levelező listára. Mostanra 200 terapeuta és 60 gyakornok válaszolt. Ez már elég a validálásra, de sokkal több gyakornokra van szükség, ahhoz hogy a képzések hatékonyságát is lehessen vizsgálni. A link jelenleg is elérhető. (kértem visszajelzést hányan töltötték ki tőlünk és persze újra küldöm). Van lehetőség arra is, hogy más nyelven is legyen validálás, de ez a NOGT-k feladata. (nyilván érdekes lehet ez olyan nyelvterületen (spanyol!!!) ahol sok a Gestalt terapeuta és az angol nagy korlátot jelent)

Vincent (Kutatás) Az egyik legfontosabb a kutatás integrálása a képzésbe. Szemináriumok, Jó lenne frissíteni a kutatási adatbázis, jobban rendszerezve. (amióta a spanyolok összrakták, nem történt vele túl sok: https://gestaltresearch.org/database). Vincent szeptemberben lemond, még nem döntötték el, ki követi.

Margareta (TIC – tréning intézetek) Havi egy találkozó. Együttműködés a kutatási és a kompetenciákért felelős bizottságokkal. Tipikusan egy tucat intézet képviselőja vesz részt egy találkozón.

Weboldal (David) (még mindig) nincs kész a logo. Mivel elmaradt a jelenlegi weboldal karbantartása elmaradt, arra számítva, hogy lesz új, lassan le kell állítani. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi tartalmat migrálják egy új oldalra (szeptemberig) és csak utána megyünk végig (újra) mire is van szükség a weboldalon. Ehhez szükség van a bizottságok visszajelzésére is. (tudván hogy cca 1 hónap elég egy embernek, hogy “ekkora” feladatot megcsináljanak, van benne megy egy rész ami sír és persze egyáltalán nem bánja, hogy (legalább) ebben nem vesz részt.
Kommunikáció/hírlevél (David). Még mindig nincs döntés, hogyan lehetne elkerülni, hogy olyan információ menjen ömlesztve mindenkinek, aminél sem a dialógus nincs biztosítva, sem az olvashatóság. Ahogy nincsenek a témák és azok mélysége sem igazán van elválasztva egymástól.
Hogyan lehetne jobban bevonni a tagságot? A javaslat, hogy másik platformot próbáljunk ki. Megszavazzuk. Itt már az is jobb ha nem jó az eredmény, mint ez.
Javasoluk, hogy legyen júliusban és szeptemberben egy NOGT találkozó is, ahol javaslatot készítünk elő, mi a folyamat, ha egy új NOGT jelentkezik és hogyan gyorsíthatjuk az akkreditációt. Hát ebben most résztveszek én is.
EC eredetileg évi 2 találkozó volt. Ez az elmúlt 2 évben havi több órás találkozó lett. Túl sok a belső és a külső változás. Mindenki önkéntes. Lassan haladunk. Egyértelmű, hogy keresni kell hogyan lehet másképp. Hogyan lehet delegálni. Javaslat, hogy legyen board szintű támogatása a spanyol konferencia szervezőknek. Elfogadjuk.
EAP konferencia online, jövő héten. Sok bizottság keres új tagot, talán itt a lehetőség, így is csatlakozni.
17 óra check out.
Ellenállással jöttem és a reménnyel megkönnyebbülve megyek el, hogy látva ahogy a találkozó kerete alakul, ahogy a dialogus alakul, dacára a körülményeknek, mégiscsak visszatérhetünk a Gestalt szemléletéhez. Nyitott dialógus.

Közelgő programok

Mielőtt mennél...

Ha szeretnél időben értesülni Gestaltos hírekről, eseményekről, itt feliratkozhatsz: