2021/03/06 EAGT elnökségi ülés. Mondok Árpád szubjektív beszámolója.

EAGT GB-GeneralBoard (NOGT képviselők (mint pl. mi) és EC-elnökség) ülés.  916kor kezdünk 24en vagyunk online, megint eltérő technikai feltételekkel látva egymást. (van, csak azt aki beszél, van aki mindenkit). Elsőre még izgalmas volt, hogy egyáltalán meg tudtuk oldani. Mostanra már kimondottan nehéz elfogadni, hogy egy év alatt sem sikerült megoldani.

Bejelentkezünk. A többség ismerős az előző találkozókról. A technika a bejelentkezések felénél téma megint.

Az első lépés az előző találkozó riportjának elfogadása. 2 éve még majd másfél órányi beszélgetés volt az előző találkozó jegyzőkönyv elfogadása. Most 2 perc. Nem hiszem hogy azért mert senkit nem érdekel már….

Ezután jön a bizottságok beszámolója. Azaz csak jönne. Mert az első beszámoló követ dob az állóvízbe.  A távozást fontolgatja. Váratlanul és előzetes bejelentés nélkül. Az EC-n (executive committee/elnökségen) belül úgy tűnik vannak gondok, ami ehhez vezetett. Nehezen bomlik ki, mi is van a háttérben, a résztvevők támogatóan késztetik, hogy megossza mi vezetett ehhez a helyzethez. Egyre inkább úgy tűnik, személyes stílus és együttműködési gondok lehetnek.

Közben azért tudom és tapasztalom, az elmúlt 5 évben majd duplájára nőtt a tagok száma (1500!), egy éve új elnök (Renata), ráadásul a vírushelyzet elvette a személyes, informális együttműködési formákat és beszorult a működés az online térbe.
Többen is megszólítjuk az elnököt, hogyan támogassuk az állóvíz hullámzását. Láthatóan bizonytalan, de azért az előzetes menetrend folytatását szeretné. A többség viszont most szeretné, hogy ezt tisztázzák. Az egyik bizottsági elnök felkér valakit a GB ból hogy támogassa a folyamatot. A technika megint nem áll a helyzet magaslatán, így egy zoom csoportot csinálnak. A kiscsoportban maradó GBben megegyezünk, hogy ketten vállalkoznak a folyamat támogatására (amikor fél óra múlva visszatér az EC).

A beszélgetésben egyetértünk: a dialógus képviselete a legfontosabb, nem lehet “business as usual”, a megváltozott keretek között. Jobb, hogy ez most kiderült és egyetértünk. Ez hiányzik, mint alap. Nomeg a Marga halálával feltorlódott munka feldolgozása, lezárása (tavaly 300 újra akkreditáció készült el: volt ami 2 éve várt….)

11kor megint együtt. Zajlik egy generáció váltás, ezzel a nézőpont is. Ehhez szükség van a legitimáció változására, a folyamat felismerésére és támogatására (pl. Nurith szeptembertől nyugdíjba vonul.)

A megújhodás a szokások helyett a transzparens, dialógus alapú működés igénye kiemelkedik. Személyes tapasztalatom, hogy miközben az önkéntes szakmai szervezetek között messze a legátláthatóbb és rendszerezettebb az EAGT, még itt is a személyes kapcsolatokon, párbeszédeken át lehetett a legtöbbször megoldást találni eddig.

Renata (az elnök) keresi a szavakat. Úgy érzi annyi a változás, hogy már új szervezet vagyunk. Számomra meglepő ahogy látom. Messze nincs itt a megszokott kemény, kérlelhetetlen okos szakember. Próbálja a környezet káoszával összekapcsolni a folyamatot, hogy miért is fájdalmas az ő számára ez. Mi is ez a fájdalom? Számára nehéz nyitva maradni érzelmileg, hogy ne a rendszer vegye át az irányítást. Amikor megérdemelten (sokat dolgozott az EAP kapcsolaton és az EAGT bizottságaiban) megválasztották (a beszédében az egyetlen volt, aki csak a képzettégét emelte ki) azt mondtam neki: remélem ez az exkluzív tudás amivel rendelkezik lehetővé teszi, hogy a működésében inkluzív maradjon. Hát itt vagyunk….ész vagy szív. Ész és szív helyett…….nekem ez a Gestalt.

Mindenki az EC ben elhivatott az EAGT felé. Ugyan mindez egy személyes sértettségen jött felszínre, szerintem inkább a rendszer változása manifesztálódik rajtuk keresztül. Aztán kiderül ezzel nem vagyok egyedül.

20 éve kezdődött az expanzió a keleti országok felé, tagság bővülés és az akkreditáció. Itt az ideje a konszolidációnak. Új dialógusra van szükség: az EAGT nagyjából pár tucat anarchista összejövetele volt eleinte, ami most épp egy több mint ezer tagot számláló szervezet képviselőinek a TEAMs-be szorult digitális jelenléte.

A fókusz a hogyanon van. EAP, akkreditáció strukturált működés, miközben a működés személyes szabad. Mindkettőt kell támogatni.  Horizontális, anarchikus, személyes, hálózatos vagy strukturális fentről le. Struktúra kell az előző támogatására és nem helyette.

A Gestalt horizontális. Ezt érdemes képviselni. Nem (csak) a riportokat kéne olvasni, hanem beszélgetni. Hasonló folyamatok vannak Belgiumban, Hollandiában. ahogy nálunk is.

Hogy megérezzük a MI létét és a szervezet ezt tudja képviselni.

Renata: itt az idő a konszolidációra és arra, hogy ne a megszokott sebességgel haladjunk.

Ebédszünet.

1330kor folytatjuk.

David, Spain NOGT: sok az újra akkreditáció.

Belinda, UK: fontos lenne szeptember előtt, hogy a NOGT képviselők szeptember előtt informálisan összegyűljenek és megosszák a tapasztalataikat.

Monika : Az akkreditációk lassan haladnak 300 jelentkezés volt egy éve, mára 200 lezárva. Közben jött 85 új. A legnehezebb  a nem akkreditált intézetekből jövők akkreditálása.

Nurith, Training Standards: Új tagsági szintek bevezetése, melynek kidolgozása jelenleg is folyik.

–  “veterán Gestalt terapeuták” akkreditálása, akik nem akkreditált intézeteben végeztek és azóta is dolgoznak. (ie: grand parenting clause).
–  harmadik, negyedik újra akkreditálás leválasztása

Vincent, Fr: fontos, hogy különbséget tegyünk azok között, akik képzett, gyakorló, de nem akkreditált Gestaltosok és azok között akik nem képzettek és mégis használják a címet.

Sally, UK, GPO: Két ellentétes folyamat: túl sok vagy épp szinte semmi munka. ODNE – Gestalt a preferált megközelítés. Kisebb a GPO létszáma a terapeutákhoz képest. Szeretnének jobban láthatóvá látni, ehhez a bizottságok választásában kérik a támogatást.

Christel, Sw, Complaints : Nincs panasz, augusztus óta, vannak viszont tisztázó kérdések.

Ivana, Sr, Professional competencies, quality: új tagok. A tréning programok átnézése folyik. Ebben a Training Standards bizottsága kooperálnak, ahogy a kutatás jelenlétének megerősítése is fontos. Elkészült egy (olasz) kérdőív, amelyet validáltak. Ezt jelenleg fordítják. Célja a kompetenciák elérésének mérése a tréning alatt. Ehhez online platform áll rendelkezésre – anonim formában működik: segít megérteni, hogyan hat a képzés a gyakornokra, hogyan alakulnak a szükséges kompetenciák. A torinói egyetem pszichológia tanszékével együttműködésben. Jelenleg folyik ennek az együttműködésnek a kiterjesztése a bizottságok munkájában (kompetencia, tréning, etikai). (Monica Bronzini : key areas : Self assessment of therapist : Relationship, Application of intervention, Ethical, Cultural diversity). Ezt azért érdemes lenne a klienstől és szupervízortól is megkérdezni 😉) Belinda,  UK modell : Ülés felvétele, script, kiegészítés önértékeléssel (kompetenciák és intervenciók- értékelése), majd ugyan erre megkérni a ügyfelet (szintén képzésben levő) és a szupervízorral átnézi a gyakornok. Ettől függetlenül megszavazzuk, mert fontos és alaposan összeállított projekt, viszonylag hamar (egy éven belül) lesz eredmény is (Olaszországban)

Az online jelenlét értékelése is zajlik.

Joanna, Gr, HR & SR: új tagok szeptember óta. A meglevő projektek támogatása (Fehéroroszország). A görög menekülttáborok leégése után, több tucatnyian jelentkeztek, az önkéntesek támogatására. Folyamatos a program, amire legtöbbször, az önkéntes munka megkezdése előtt és után van szükség. Májusra fórumot szerveznek, a vírus hatásainak megértésére az egyes országok tapasztalata alapján.

Vincent, Fr, kutatás: Fontolgatják a Hamburgi kutatási konferencia online megtartását vagy elhalasztását (a Varsóit elhalasztották). A kutatás jelenlétét szeretnék erősíteni a képzésben. Lehet, hogy a webinar lehet az út. Folyik a kutatási adatbázis és egy kooperációs platform kialakítása.

Sanja, Sr, TIC: a korona tapasztalatok megosztása. Rendszeressé szeretnék tenni a találkozókat.

David,: Egy évvel a következő Barcelonai EAGT konferenciát elhalasztjuk. 2023 szeptemberére. Megkönnyebbülés. Közben jó lenne egyben tartani a közösséget, támogatni legalább fél napra akár online összegyűlni. Uk szeptemberre hybrid konferenciát szervez. (max 30 ember lehet személyesen)

Kommunikációs bizottság: elkészült a logo javaslat, két verzióban is. Elég jó, de nem wow. Hosszas beszélgetés bontakozik ki. Ez viszont megint akadályozza az új weboldal befejezését…1735…Hát ilyen a hálózatos működés 😉

Közelgő programok

27 szeptember 2024
szeptember 27 - november 23
1124 Bürök utca 10, Bürök utca 10
Budapest, 1124
189.000Ft.

Mielőtt mennél...

Ha szeretnél időben értesülni Gestaltos hírekről, eseményekről, itt feliratkozhatsz: