Leiden EAGT Elnökségi ülés 2020/02/29 – Mondok Árpád élménybeszámoló

EAGT GB (NOGT képviselők és EC találkozó) Leidenben lett volna a találkozó, azonban a korona virus miatt utolsó pillanatban, személyes találkozó helyett a Microsoft Meetinget használjuk. Számomra ez jobb mint a Skype, stabilabb a hang és jobban szervezhető. Kis körök jelzik a résztvevőket, aki épp beszél annak látszik az arca, a többiek most megfigyelők. Furcsa élmény, hiányzik a szokásos dialógus, pici arckifejezések, rövid mondatok, hozzászólások. Aki épp beszél sokkal jobban kell figyelnie, hogy megszólítsa a többieket.

Uwe Strumpfel könyvének fordítása zsákutcába jutott, a szerzővel személyes helyzete miatt nem lehet folytatni a munkát. A Varsói kutatási szemináriumhoz a cikk fordítása elkészült és megosztható a tagokkal. Gyorsan haladunk.

Az EC (Executive commite -elnöke Beatrix) megosztja hogyan látja az EAGT alakulásának folyamatát. Sok a személyes változás a bizottságokban, olyan helyeken amelyek sokáig stabilan működtek. Fontos lenne, hogy a bizottságok is megosszák előre és utólag is mivel foglalkoznak, nem csak a teljes képviselői vagy taggyűléseken. A tagság 11 éve, 500 ember volt döntően nyugateurópából, mostanra 1500-an vagyunk sokkal több országból . Dialógusra és rendszerre van szükség. Mire van szükség és hogyan tudunk együttműködni. “A hajón többen vannak, a tenger viharosabb” Reméljük 2020 szeptemberére nyugalmasabb vizekre jutunk.

Fontos, hogy minden tagnak az élő emailcíme legyen megadva. A Paypal fizetés bevezetése ezen alapul.

Az EAP pénzügyi csoportjában részt vesz az EAGT pénzügye (Jack) is idéntől – Patricia Hunt (UK) lesz az új elnök.

A titkár (Miky) beszámolója alapján az új tagok jelentkezése folyamatos. Továbbra is arra biztat mindenkit, hogy támogassák a NOGT tagokat, hogy küldjenek cikket a hírlevélbe. Fontos lenne megnézni hogy milyen az olvasottsága a hírlevélnek, minden szám után, hiszen a mostani rendszer lehetővé teszi ezt. A Facebookon is publikált hírevélre 85 like elég kevésnek tűnik.

Futunk egy gyors kört, milyen résztvenni ilyen módon ezen a találkozón. Egyelőre a chat nem mindenkinél elérhető, így nekik (nekem is) jobban kell figyelni, ha hozzá akarunk szólni.

NOGT képviselő és “külkapcsolatok” (Renata – szeptembertől az elnök) Az EAP, halad az EQF7 : European Qualification Framework = Egységes európai (pszichoterapeuta) minősítési rendszer kialakításával. Ennek szerepe, hogy képzési helytől és formától függetlenül lehetővé tegye a képzettség egységesítését figyelembe véve a tapasztalatok és az egyetemi szintek átjárhatóságát. Ez változást jelenthet a képző intézetek felé, hiszen az egyetemi akkreditáció felé tereli a képzéseket. CTF (CommonTrainingFramework) = egységes képzési rend segíti, hogy európai szinten a képzések igazodjanak a ESCO kategorizációban megfogalmazott kompetenciák létrejöjjenek a képzés során. Spanyolországban továbbra is függőben van a segítő foglalkozásokat szabályozó törvény. Ukrajnában is megalakult a NOGT, az EAGT tagság folyamata a papírmunkától függ. Lengyelorszában létrejött a kapcsolat a kormányzat és a pszichoterápia képviselőivel, Renáta részvételével.  A Varsói kutatási találkozón szó lesz az EQF7-ről.

GPO – Gestalt a szervezetekben- Sally. Elkészült a GPO Etikai kódex. Ennek fókusza a pszichoterápia és a coaching szétválasztása. Szepterben mutatják be szavazaható formában. A GPO személyes portfolio kialakításához mentor segítséget adnak. Egy kicsit a technikáról : a Sharepoint (Mac használóknak Chrome segítségével) és Microsoft meeting segít az együttműködésben.

TSC- Training Standards Commitéé – Nurith. A munka fókusza az alakuló intézetekkel kapcsolatban jelenik meg. Főleg keleten látható ez, közben nyugaton, ahol régi intézetek bezártak, lassabban ugyan megjelennek de újra fiatal intézetek. 7 új akkredtáció és 6 (5 év után kötelező) újra akkredetició. Mivel az akkreditáció egyik pontja személyes látogatás, kérdés hogyan lehet ezt megtenni a korona virus árnyékában. Az új intézetek közül többen az EAP (EPTI) akkreditációt is meg akarják szerezni. Ez gyakran EAP-EAGT egyeztetést igényel mivel nem teljesen azonosak a követelmények. Egyelőre harmónikus az együttműködés. Fejlődik a szupervízorok képzése is. Ennek részévé kezd válni az E-Szupervízió (online).

Miközben erősödik más modalitásokkal az együttműködés, főleg az EAP keretén belül a tapasztalatcsere közben fontos, hogy megőrizzük saját értékeinket, respektálva másokat. Flexibilitás és önazonosság. Mint egy tánc. Saját érdekeinket képviselve együtt, akár azt is fenntartva, hogy ha szükséges ismét egyedül. A következő két év fontos vízválasztó lesz ebből a szempontból.

 

A bizottságok beszámolója. HR&SR. (Társadalmi felelősség – Joana) Hogyan lehet támogatni az emberi méltóságot. Segíteni a segítőnek. Megnőtt a spanyol nyelvű önkéntesek száma, így egyre több a spanyol nyelvű támogatók száma. Folytatódik az ukrán támogatás is. Most már kevésbe a tudás, mint inkább a tér és a lehetőség megteremtése az öngondoskodásra. Ennek jele az ukrán NOGT formálódása is. Babel project – Athén Görögország. Támogatás az ottani segítőknek (akik a menedék kérőket támogatják). Elérhető a könyv “Emberi méltóság támogatása, az összeomló mezőben” (https://www.eagt.org/Store/). A lengyel LBGTQI közösség támogatása is folytatódik. Az EAGT konferencia viszonyának rendezése a társadalmi felelősséggel, mint az egyik fontos szemponttal, még mindig nem tisztázott. Az HR&SR megfogalmazott egy szempontrendszert, amely alapján erről lehetne dönteni. A következő konferencia spanyol szervezői már ennek tudatában alakítják a konferencia struktúráját. Talán ez az a pont, ahol a leginkább változatos a vélemény. Az eredeti koncepciótól (ez a Gestalt pszichoterápia szakmai konferenciája) az HR&SR által megfogalmazott koncepcióig számtalan az árnyalat. Abban maradunk, hogy szeptemberben személyesen folytatjuk.

PC&QS (Kompetencia és minőség – Ivana)

Panaszkezelési bizottság – Christel. Jelenleg egy ügy van vizsgálat alatt. Ehhez segítséget tud majd adni a Sharepoint és a MMeeting használata is.

Etikai bizottság – Veronica. Pár névtelen, de országot megjelölő level érkezett, többnyire a képzőintézettel kapcsolatban. Nehéz helyzet, hiszen ilyenkor nem lehet mindkét oldalt meghallgatni és mediálni a felek között. Az E terápiára vonatkozó részt elküldték az EC-nak, szeptemberben lehet szavazni róla.

Kutatási bizottság – Vincent Beja, mától az új képviselő. Megfogalmaztak egy új célt, amit elküldenek, hogy a visszajelzések alapján lehessen róla szavazni ősszel. A varsói találkozó (már 30 jelentkezővel) a kutatás a képzésbe integrálásáról fog szólni. A spanyol munkára alapítva kifejlesztenek egy kutatási adatbázist. Keresik a lehetőséget “single case time studies”-ra.

TIC – Margareta Mesic, az új képviselő. Most nem volt találkozó. Ez a legfiatalabb bizottság a tréning intézetek számára. Jelenleg 35 akkreditált intézet “kamarája” nem bizottság, hanem chamber

Közelgő programok

27 szeptember 2024
szeptember 27 - november 23
1124 Bürök utca 10, Bürök utca 10
Budapest, 1124
189.000Ft.

Mielőtt mennél...

Ha szeretnél időben értesülni Gestaltos hírekről, eseményekről, itt feliratkozhatsz: