Mondok Árpád : EAGT – board meeting és közgyűlés 2017 szeptember 15-16, Románia, Bukarest

Az első lépés, a márciusi ülés jegyzőkönyvének megvitatása és az ott megfogalmazott akcióterv menetének ellenőrzése. Én a kommunikációs projekt csapatban vagyok benne, amelyben a finn (Hanna) és a horvát (Velimir) kollegával kidolgoztunk egy kommunikációs stratégiát, amelyet most meg is osztottunk, hogy egy hónap alatt összegyűljön annyi visszajelzés, hogy márciusban már konkrét döntéseket hozhasson a board. Akkor talán lehetünk komité mi is és kapunk pénzt a végrehajtásra. Addig összekapcsolódunk mind a weboldal gondozó (, ;-( mind a hírlevél (;)) csapattal, hogy ők is megértsék mi a különbség a konténer és az szívhez szóló weboldal, nomeg a pdf és a személyes hírlevél között. Persze ezek csak technikák, mégis szépen rimmelnek, arra az igényre, hogy a digitális világ is személyes legyen, ahogy fizikai valónkban ez nagyon is megélhető. Talán a hírlevél lesz az első pilot amelyet, végre új platformra tehetünk. Nagy kérdés az EAGT Facebook oldal, kinek és mire is való. Hát majd elválik.

Tavalyi javaslatomra, készül egy un. EAGT konferencia weboldal, amely innentől őrzi majd a régi konferenciák adatait és segít majd minket 2019ben. Csak épp nem szóltak róla eddig…

2019 szeptember EAGT konferencia MAGYARORSZÁG
Most, hogy van hely (Kongresszusi központ) és mottó : Fertile void-living in creativ indifference, egyre inkább testet ölt a konferencia, egyre több az ötlet és a kapcsolódás, elkezdhetjük hirdetni. Nomeg bekérni az absztraktokat.

Mit is jelent a mottó?
Könnyű eltévedni a megértésben, akár annak is akinek anyanyelve, mivel ezek un. foglalt kifejezések.
Talán a : ’Termékeny űr – élet a kreatív egykedvűségben’ áll a legközelebb a mindennapi megértéshez.
Mert az űr nem üres. A nem reagálás, mozdulatlanság, nem erőtlenség és nem elszigeteltség. Ahogy a mozgás, nem egyezik meg az energiával. Könnyű elveszni, jelen korunkban, ahol ezek majdnem szinonímákká váltak. Sőt egyik a másik pólusként akár céllá is, amelyet választani kell. A nem tudás persze nem tudatlanság. Már ha van figyelem és elfogadás, értékítéletmentesség. Valahol a polaritások között. Egybeesik ez a GTFS (Gestalt Fidelity Survey) egyik megállapításával: a terapeutának képesnek kell bizonytalannak lennie, ezt vállalni és együttműködni a kreatív közömbösséggel.
Mondok egy példát : Ülök és nézek egy magot. Tudatában lévén, hogy ez egy virág magja, helyet hagyok a virágnak. Nem vagyok türelmetlen, nem vágyom, hogy virág legyen. Hogy mikor, mennyi és milyen lesz. Csak hagyom, hogy legyen, ahogy én is vele. A magot látva és persze a virág tudatában. A jelenben tudatosan és mégis tudatában lévén a lehetőségnek, annak formáját meghagyva a jövőnek.

Friedlander 1908-ban írt erről. A zen budhizmussal nem kapcsolódóva, annak egyik mégis lényegi elemével harmóniában. Nagy hatással volt Perls-re – ám ő csak egy félmondatban említi mindezt – a szemléletmódra, amit Gestalt-terápiának nevezünk.

Persze beszélhetnék Schroedinger macskájáról is 😉 Vagy mégsem. Merthogy a mottónak és leírásának inspirálónak érdemes lennie 😉

A konferencia tartalomról: az absztraktokat tartalomként szeretnénk kezelni. Megjelentetni, különböző platformokon. Könyvként, weboldalon, hírlevélben. A kialakuló témákról, tájékoztatva a nem-résztvevőket.

A méret: Akár 800 ember is eljöhet. Ennek vannak következményei. Fontos, hogy az intimitásra a személyességre figyeljünk, teret adjunk. Open space, üres szoba, beszélgető szoba. Kikapcsolódni, elvonulni akár folyamatosan. Feldolgozó csoport. World Café. Manifesto. Élhető sebesség. A támogatás kulcs. Találkozási pontok. A szervezők, támogatók, önkéntesek és persze a  program és a szervezés kulcs mindehhez. Ezek még csak kulcsszavak.

Most már pontosan meg kell mondani mennyi a részvételi díj és a szombati gála vacsora (ahol kulcsfontosságú !! táncolni ;*)). Mennyi a minimum és a maximum résztvevő szám. A weboldalt az EAGT elkészíti. Pff (már ha meglesz időben)

Szóval mi is az az EAGT board

Az EAGT irányító testülete, úgy működik, mint egy közösség, amelynek tagjai ugyan többnyire nem találkoznak minden nap, sőt van hogy csak évente kétszer a board meeting-en, mégis figyelnek egymásra. Ha valaki nem jön el, akkor megemlítik, ahogy ő is jelezi ennek okát. Ha valaki új, akkor bemutatják : Most David az új tag, Spanyolorszából, amely mint egy kis (főleg nyelvi okokból: Jorge Bucai  !!) sziget működik, kapcsolódva inkább a spanyol anyanyelvű országokhoz, 2000 taggal, több intézettel, ám nem mint NOGT és EAGT akkreditáció nélkül. Belina Harris (hé : a nagymamája magyar, ahogy a mamája is magyarul beszélt otthon, ám ő nem tanult meg magyarul) az új NOGT képviselő, Jacqui helyett és új képviselő van Görögországból is.

Komiték

Az etikai kódex 1985ben született és háromszor alakult át, azóta. Látszik, hogy a mostani világ (digitális, tudatosabb kliensek etc.) szükségessé teszi a változtatást. Nomeg az az eset amely immár 1,5 éve ad munkát és ez alatt rájöttek: nagyon fontos, hogy a személyességet a támogatást mindenkinek megadják, legyen az panasz tevő, vagy bepanaszolt. Érdemes lenne eldönteni végre mi történik, ha valaki egy intézetet panaszol be. Abban teljes az egyetértés, hogy anonim panaszra nem adunk ;*)

Kérdéseimre több dologban is egyértelmű a válasz :

  • Ha valaki akár NOGT, akár EAGT (vagy társult) tag, akkor a belépés alapfeltétele, hogy elfogadja az etikai kódot. Ha nem, akkor nem lehet tag. Ha viszont tag és befizette a tagdíjat akkor onnantól rá is érvényes, akár van fizikai aláírás, akár nincs
  • Egyéni tagok, terapeuták – alá kell írniuk az Etikai kódexet, mivel nekik Terapeuta tagságuk van
  • GPO (szervezetfejlesztő) etikai kódex kidolgozás alatt

NOGT hírek

Angliában volt egy konferencia a gyakornokoknak, Párizsban a kutatásról 200 résztvevővel. Emlékszem, hogy izgultak a szervezésnél. Mint most mi ;)) Hollandia megjelentette a Gestalt a klinikumban c. könyvet. (melegen ajánlom – legalábbis angolul ;*) Szerbiában most van egy balkáni konferencia.

Látható a nyelvi korlát. A spanyol és német irodalom legalább olyan gazdag mint az angol.
A két francia szervezet végre dialógusban, ahogy a két alapító távozott, végre látják, hogy talán itt az idő egy ernyő létrehozására.
Az látszik, hogy az EAGT ereje a személyesség. Ahogy az is, hogy amikor tartalomról, vagy folyamatokról beszélünk, akkor ez az erő elvészni, megfagyni látszik és csak az egyének ereje viszi inkább tovább.
Szükség lenne támogatásra, hogy itt is legyen élhetőbb a folyamat.

Strategic policy:

Jack nemrég megbetegedett és csak most lábadozik. Így most ott csak márciusban lesz előrelépés.

GPO – Gestalt Practicioners in Organizations (Szervezetfejlesztés)

Még mindig alakul, melyek is a kompetenciák. Tagság személyeknek és intézeteknek. Adjunk okot a tagságra. Jó lenne ha könnyebb lenne a kérdőíveket kitölteni. Talia (khmm. Szóval az ő nagyija is magyar ;*)) arra kér mindekit, hogy figyeljünk erre. Praktikusság. Transzparencia, szakmaiság, emberiesség és közben persze jó struktúra. Azt javasoltam, hogy legalább legyen emberi fordító, aki nagyon tudja, hogyan működik és segít ha valaki elakad. Híd a technika és ember között. Akár egy folyamat is lehet intim. (re: Sonia Nevis : Structures can be intimate (szomorú aktualitás : múlt vasárnap távozott közülünk..). Ilyesmi az un. Nagyapa klauzula. Amikor valaki valakit szakmailag örökbe fogad és ezt nyíltan vállalja.

CSR : Ukrain, Train the trainer – Gestalt terapeuták a terepről. Nagy tanulság. Rettenetesen fárasztó. Napi 20-40 ember hal meg. Csak az működik, amit a kliens akar. Minden más felesleges ebben a helyzetben. A halál torkában. Krízis. Csak legyél velem, ahogy most én tudok veled. Ez a segítség, nincs segítség. Sírhatnékom van…

Berlin tervezett konferencia.

Kutatás: A szakmai kompetenciák revíziója. A GTFS hatalmas hatású a folyamatra és közben nehezen érthető összetett. Nomeg persze minden keret veszélyezteti a szabadságot. Legalábbis ezt hisszük. Új projekt: Routledge – A Gestalt alap kompetenciái. Collaborative írás lesz !!!

Intézeti szekció. 2018as márciusi találkozó. Új elnökválasztás. Hát így. Ebéd, aztán közgyűlés. Közben meg folyamatos beszélgetések. Lesz még mit írnom és megosztanom. Folyt. köv.

Közelgő programok

27 szeptember 2024
szeptember 27 - november 23
1124 Bürök utca 10, Bürök utca 10
Budapest, 1124
189.000Ft.

Mielőtt mennél...

Ha szeretnél időben értesülni Gestaltos hírekről, eseményekről, itt feliratkozhatsz: