dr. Stefany-Tóth Judit: Mindenki képes rá, de nem mindenki tudja magáról (2016.03.06)

A siker pszichológiájáról és a sikeres nők titkairól beszélgetünk dr Malatinszky Toth Judittal, aki ügyvédi karrierjét követően, 14 évvel ezelőtt váltott és kezdett a pszichológia társtudományaival foglalkozni. Ma saját tanácsadó cégét vezeti és szupervizorként, Gestalt szemléletű személyiségfejlesztő tanácsadóként dolgozik cégvezetőkkel és magánemberekkel – az utóbbi időben egyre több nővel.

Mit jelent ma sikeres nőnek lenni?

Ha egy tőmondattal kellene válaszolnom erre a kérésre, akkor azt mondanám, hogy tudatosságot és kemény munkát. Persze nem szeretném ennyire leegyszerűsíteni a kérdést.

100 éve még kuriózum volt ha egy nő kitűnt valamiben és kilépett a hírnév világába, ma már egyre több nő tölt be vezető szerepet nagyvállatoknál, a politikában, a mediában, szerez széles körben befolyást és mondhatja el magáról, hogy sikeres. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ma könnyebb lenne a sikert elérni, mint régen. Sőt!

A „sikeres nő” fogalma mindig is misztikus érzetet keltett bennünk, nőkben. Irigyelt és csodált képességeket és készségeket tulajdonítottunk azon társainknak, akik nőként igazán sikeressé váltak.

Vajon valóban kivételes adottságok mentén válik valakiből sikeres ember, nő?

A siker, sikeresség fogalmához gyakran asszociáljuk a szerencsét és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy sikeres nő élete csupa csillogás. Egy ilyen nő mindent megtehet, amit csak akar, neki minden sikerül és a szerencse ott áll az oldalán mint hűséges társa, aki egyengeti az útját. Ehhez kapcsolódik az az elképzelés is , hogy a siker csak kevesek kiváltsága, egyfajta titkos tudás és kivételes képességek erdménye.

Van igazság a feltételezésekben vagy bárki válhat sikeressé és ezáltal mások számára inspirálóvá?

Az utóbbi évek pszichológiai és szociálpszichológiai kutatásai cáfolni látszanak azt, hogy a sikerre születnünk kell vagy hogy pusztán a velünk hozott tehetségeink és képességeink döntik el, kiből lesz sikeres ember és ki marad a pálya szélén egész életében.

Nem kérdés, hogy vannak hozott lehetőségeink. Adottságok, amelyekkel születtünk, tehetségek, képességek, gondoskodó szülői háttér, jó anyagi körülmények vagy ezek hiánya, amelyek megkönnyíthetik vagy megnehezíthetik a siker felé vezető utunkat. De nem döntik el. Van valami más, ami sokkal inkább meghatározza kiből lesz sikeres ember, sikeres nő és kiből nem.

Ez a valami más a szemléletmód, a belső hozáállás önmagunkhoz, az a gondolkodási mechanizmus, ahogyan magunkat megítéljük. Ez a szemléletmód egyfajta látásmódot jelent, ahogyan a nehézségekre és kudarcokra tekintünk. Ezen a látásmódon múlik, hogy elszenvedjük vagy hasznosítjuk a bukások és nehézségek tapasztalatait, hogy elkedvetlenedünk és magunkba zuhanunk vagy éppen ellenkezőleg; erőre kapunk és felvérteződünk a nehézségek és az erőfeszítések által. Talán lehetetlennek tűnik elsőre, hogy a kudarcok inspirálóak is lehetnek, pedig így van.

Carol S. Dweck a stanfordi egyetem világhírű pszichológia professzora hosszú évek kutatási alapján állította fel szemléletváltásról szóló elméletét, mint a siker kulcsának megértéséhez vezető utat. A professzor szerint önmagunkról vallott hitrendszerünk a döntő, vagyis az, hogy kihívást kereső vagy kudarckerülő üzemmódban dolgozik a személyiségünk.

Mitől függ, vagy milyen körülmények esetén tud utat törni magának a siker?

Mindenki találkozott már azzal a meglepő eredménnyel, hogy aki kitűnő tanuló volt és kíváló képességekkel rendelkezett az iskolában, végül mégsem vitte sokra az életben. Azonban az osztály fekete báránya, a „rossz tanuló” fényes karriert futott be később. Ugyanígy számos sikeres és méltán híres emberről állították pályájuk kezdetén, hogy nem vár rájuk fényes jövő, ők mégis világhírűek lettek.

Mi az amit ezek az emberek tudnak?

Ők tudják, hogy a siker az ő választásuk, döntésük kérdése és nem a külvilág itéletéé. Másképpen fogalmazva: a siker annak a választásnak és döntésnek az eredménye, hogy miként tekintenek önmagukra és hogyan érzik magukat, legyen szó bármilyen nehézségről vagy kudarcról, ami éri őket.

A teljes cikk itt olvasható

Közelgő programok

13 június 2024
09:00 - 17:00
Gestalt Center, Törökőr u. 55
Budapest, 1145 Magyarország
75.000HUF
21 június 2024
All day
Anahata, VII.kerület, Hernád utca 40. Magyarország
82.000Ft.

Mielőtt mennél...

Ha szeretnél időben értesülni Gestaltos hírekről, eseményekről, itt feliratkozhatsz: