Hiszem amit látok – Pszichoterápia konferencia (2015. május 8-9.)

Most először vesz részt a Gestalt szemlélet ezen a konferencián. Ennek kerete, hogy szakegyesületként, mi is delegáltunk egyesületi összekötőt (Mondok Árpád), hogy szempontjaink segítsék a program kialakulását.

Ez a Pszichoterápia folyóirat (amelynek szerkesztőbizottsági tagja Erős Ila, alapító tagunk) 11. konferenciája a szakma különböző területeinek, irányzatainak találkozási helye. Olyan program ez, amely sokakat érintő, közös, konfliktusokat is hordozó kérdésekkel foglalkozik, ahol egymással párbeszédben szerepelnek az egyes irányzatok/területek; ahol a gyakorlat a maga problémáival, buktatóival is megjelenik.

A főtéma a terápiás-tanácsadói munka alaptermészetéből indul ki, ahol a dolgok egyszerre bírnak valóságos és mintha jelleggel. A „mit látok”, „mit hiszek”, „mit nem látok”, „mit nem hiszek” kérdése és szövevényei a szakember és a páciens, kliens szemszögéből egyaránt izgalmasak. A gyakorlatból elágaznak a képzésbe, a szakmai viszonyokba, egészen a szakma önképéig, vélt és valóságos társadalmi beágyazottságáig.

A Gestalt szemlélet, három helyzetben is megjelent.

Mit hiszek a tudattalanról? kerekasztal beszélgetésben (Tornyossy Mária moderálásával, Bokor Judit, Indries Krisztián-Szomato, Mondok Árpád-Gestalt, Ormay Tom, Ormay István, Szautner Erika-Jungiánus). A Gestalt terápia nem egy ember részeit elemzi, hanem a részek kapcsolatát, az egésszel, amelyben adott ember részei, a környezetének hatása annyira fontosak, amennyira azok megjelennek a terápia folyamatában. A tudattalan (nem tudatos) nem adott emberen belül nyer értelmet, hanem hogy adott terápiás folyamatban mi az ami nem válik alakká, nem jelenik meg. Megértve, hogy van ami akkor is ott van, hanem látható, hiszen ahogy változik a terapeuta/kliens kapcsolata vagy akár a kliens kapcsolata a térrel, úgy változik mi kerül elő a háttérből, ha úgytetszik a tudattalanból.

Pinokkió pszichoterápiába jár, módszertani sokszemközt helyzetben (Barcy Magdolna-Családterápiás, Eörsi Dániel, Fekete Karolina, Horváth Klára, Mondok Árpád-Gestalt). A Gestalt absztrakt itt található.

A mókás „záró viadal” két, ütköztetésre kerülő állítása: A látszat csal. A látszat nem csal. (Viadalvezető: Túry Ferenc)

Ha Te is szeretnél résztvenni jövőre, akár mint Gestalt-terapeuta vagy coach, az egyesületi összekötő segítségével bekapcsolódhatsz a 2016-os program összeállításába, amelynek módjáról 2015 őszén  a hírlevélben olvashatsz.

Közelgő programok

27 szeptember 2024
szeptember 27 - november 23
1124 Bürök utca 10, Bürök utca 10
Budapest, 1124
189.000Ft.

Mielőtt mennél...

Ha szeretnél időben értesülni Gestaltos hírekről, eseményekről, itt feliratkozhatsz: