Beszámoló az OSDI tanácsadásról / Reports on OSDI consulting

2006-ban ismét Magyarországra jött az International Organization and System Development (IOSD) képzés, amely Gestalt alapú szervezet- és vezetésfejlesztést tanít.

A képzésnek állandó része az, hogy a nemzetközi csoport helyi ügyfelekkel is dolgozik.
Ez azért érdekes, mert be lehetett hozzájuk jelentkezni ügyfélnek – egész szervezetként, divízóként vagy vezetői csapatként.

Május 16-17-én, azaz két délután, kb. 3-3 órán keresztül zajlott a tanácsadói munka (5-6 tanácsadó dolgozott együtt egy ügyféllel), ami arról szólt, hogy az ügyfél az adott témában
tisztábban lásson, visszajelzést kapjon a működésére, illetve számára használható felismerésekhez jusson. Párhuzamosan 5 helyszínen, 5 ügyfélcsoporttal dolgoztal a tanácsadók.  


Beszámoló az OSDI tanácsadásról / Reports on OSDI consulting
(Organization & Systems Development International Program – A Gestalt Approach)
2006. május 16-17.Hungarian Gestalt Association:
I think we could create enough understandings to move on and had many insights to realise where our energies stuck in. Even though I got really tired afterwards, I became more energetic and trustful again. It became clear for me how important it is to find joy and pleasure in our work – besides working on personal unfinished businesses.

Language School:
Páran a trénerek közül lassúnak élték meg a folyamatot magát. Én személyszerint úgy látom, hogy erre a kifeszítésre szükség volt, mert ha ez nem történik, akkor az inkább akció orientált csapat inkább szívesen elbújt volna a tréning development folyamatába. És ismerve a tanszék és az iskola túlélési esélyeit, egy fantasztikus és különleges know how-t hordozó csapat szétesése felé meneteltek, és talán pont az utolsó pillanatban érkezett ez a tudatosítás. Gyönyörű volt, ahogy a Gestaltos csapat dolgozott az észleléssel, ahogyan visszajelzéseket adtak és metaforákkal összefoglaltak. Fantasztikus volt, ahogy Steveből előjött, hogy van itt egy tanszék, ami egy erődítmény – vagy elefántcsont torony(!) -, miközben esik szét az iskola.

On a professional level I have experienced the way Gestalt OD can create a real energy focus on some issues — and I really enjoyed seeing how important it is to move with resistance and experience where the creative forces are.

The imprint of those two days has given me a framework (and a kind of motor) to function in, to process the day to day situation and to deal with the obstacles that are likely to come our way in the coming year.

Company III.:
A második nap elején a Company III. csoport tagjai elmondták, hogy az első napon bár jól érezték magukat de azon túl, hogy egymás között felvetettek ügyeket – ami hasznos mindenképp – úgy érezték, hogy nem kaptak túl sokat a tanácsadóktól és – mint elmondták – korábban arra számítottak, hogy jócskán fognak használható tanácsokat kapni tőlük. A második nap már egészen másképp folyt mint az első, a Company III-ot jobban megismerve a problémás területek boncolgatása már sokkal konkrétabban zajlott. Többen is felrajzoltak a flipchartra szervezeti ábrákat, amelyek segítségével konkrét, speciális gondokról mondhatta el mindenki a véleményét. Igazi dialógus alakult ki a két csapat között, mely során a Company III-osok konkrét kérdéseket tettek fel, amire több ízben is kaptak válaszokat, melyek a tanácsadók saját tapasztalatain alapultak.

Ars Humana Kft. AHA! Outdoor csapata:
vett részt a kétnapos tanácsadási programban. Elsősorban meglepő és egyben megtisztelő volt számunkra, hogy nem kevesebb, mint hat külföldi szakember követte csapatunk önaktualizáló munkáját aktív figyelmével, értelmező és rávilágító kérdéseivel. Az a tény, hogy az angol volt a program munkanyelve, segített abban, hogy az érzelmileg kevésbé vonódjunk be az önelemző folyamatba, hogy objektívebben ráláthassunk jelen helyzetünkre.

The AHA! Outdoor Brand of Ars Humana Ltd. participated in the two-day consulting program. First of all it was a great pleasure for us to welcome six foreign experts who payed avitve attention towards our work of self-actualisation. They directed our thoughts with sound explanatory questions. The fact that we spoke in English helped us to remain more objective and expell emotions from the analyzing procedure.

Company V.:
During two days the coaching team managed to drill deep into the internal dynamics of our team and showed us problems and areas we have not known or dared to address before. At the beginning we have not been instructed on what will happen on these two days, which slowed down the pace a little bit. The problem may have been that many Company V. managers had no similar coaching experience before. The openness and insight of the coaching team was surprising for our team, which opened them up as well. Company V. participants of the event feel that these two days were a perfect example of a win-win situation.

Közelgő programok

27 szeptember 2024
szeptember 27 - november 23
1124 Bürök utca 10, Bürök utca 10
Budapest, 1124
189.000Ft.

Mielőtt mennél...

Ha szeretnél időben értesülni Gestaltos hírekről, eseményekről, itt feliratkozhatsz: