Röviden a Gestaltról

A Gestalt olyan fenomenológia - az érzékszervek szintjén működő - rendszer, amely a kliens, legyen az szervezet vagy magánszemély és a Gestalt szemléletű szakember közötti kapcsolat során létrejövő kölcsönös megfigyeléseket használja arra, hogy a kliens saját magát jobban lássa. Tudatosítsa, milyen a kapcsolódásának folyamata adott helyzetben, például mi az, amit támogatásként és mi az, amit akadályként él meg, illetve, hogyan hat az saját életére. 

A Gestalt szemlélettel dolgozó szakember nem diagnosztizál, nem elemez, nem ad tanácsot, hanem egészséges felnőttekkel dolgozik együtt, hogy azok nagyobb szabadságot élhessenek meg életükben, kapcsolataikban vagy munkájukban. Elmondja itélkezés nélkül mi az, amit tapasztal. Igénybe vesz rendszeresen szupervíziós alkalmakat, és az EAGT (European Association of Gestalt Therapy)  által meghatározott továbbképzési lehetőségeket.

A nemzetközi használatban a német helyesírás szerinti nagybetűs írás terjedt el, és nem szokták lefordítani a szót más nyelvre, hanem eredeti formában használják.

A Magyar Gestalt Egyesület (MaG)

A Magyar Gestalt Egyesületet 2004. februárban hozták létre az alapítók. A vezetést az Elnökség látja el, amely 5 tagból áll. Az Egyesület elnöke dr. Malatinszky Tóth Judit, elnökhelyettese Antal Lívia.

A MaG célja az alapító okirat szerint

 • Az alaklélektani (Gestalt) irányzatról szóló ismeretek, valamint szemlélet megismertetése szakmai közösségekben és szélesebb társadalmi csoportokban.
 • A Gestalt orientációjú tanácsadók, szervezetfejlesztők, trénerek, coachok és terapeuták (a továbbiakban: tanácsadók) általános társadalmi képviselete, érdekeinek érvényre juttatása, szervezeti, szakmai és tudományos együttműködésének az előmozdítása.
 • A Gestalt orientációjú tanácsadók, valamint a Gestalt iránt érdeklődök tudásés készségfejlesztése, tájékoztatása, szakmai információáramlás előmozdítása.
 • A Gestalt orientációjú tanácsadók hazai és nemzetközi szakmai és együttműködési kapcsolatainak elősegítése.
 • Az európai integráció elősegítése a hasonló szakmai közösségekkel történő kapcsolatteremtés, és együttműködés révén.
 • Gestalt alapkészségek fejlesztése és oktatása, Gestalt alapú terápiás képzési modellek kialakítása
 • A Gestalt módszer alkalmazásának fejlesztése a határterületeken (tréning, coaching, szupervízió, mentálhigiéné).

Az Alapító Okirat teljes szövegét megtalálod a www.gestalt.hu oldalon.

Miért érdemes belépni a MaG-ba?

Ha belépsz a MaG-ba, …

 • kedvezményesen vehetsz részt a MaG által szervezett, vagy a MaG által támogatott képzéseken, tréningeken.
 • ingyen részt vehetsz a Gestalt Esteken.
 • pályázhatsz támogatásért egy-egy tréning vagy konferencia kapcsán.
 • használhatod a MaG könyvtárát (ahol megtalálható a legtöbb Gestaltos „alapmű”, negyedévente megjelenő Gestalt Review; DVD felvétel Gestalt Estekről).
 • a MaG levelezőlistán értesítést kapsz a hazai és nemzetközi Gestaltos rendezvényekről, konferenciákról, képzésekről.
 • értesülsz a Gestaltos hazai és nemzetközi hírekről.
 • tagja lehetsz a hazai Gestaltos közösségnek, részt vehetsz az elnökségi üléseken, beleszólhatsz az Egyesület életébe, aktívan alakíthatod annak működését.
 • felkerülhetsz a MaG honlapjára, mint Gestalt alapon dolgozó szakember, amennyiben megfelelsz a szükséges feltételeknek.

A MaG-tagdíj 12.000 Ft évente, évközben pedig sávosan változik. A belépés folyamatával kapcsolatban és további információkért keresd a MaG operatív koordinátorát, Petka Krisztinát, a krisztina.petka@gestalt.hu email címen.

A további információkat az Egyesületről és a programokról, illetve a belépés feltételeit megtalálod a www.gestalt.hu oldalon. Itt olvashatsz a Gestaltról szakmai cikkeket is, valamint az Egyesület programjairól szóló beszámolókat. Amennyiben további kérdésed van a tagsággal kapcsolatban vagy a Hírlevélre szeretnél feliratkozni, akkor írj a gestalt@gestalt.hu e-mail címre, amit az adminisztrátorunk a téma szerint továbbít a válaszra.